Hobbies

Genealogie

Ik heb me al heel lang bezig gehouden met het samenstellen van mijn stamboom, waardoor de families Polling en Harwig in beeld kwamen. Hun geschiedenis voor zover mijn bronnen strekken gaat terug respectievelijk tot de 18e en de 17e eeuw.

Later kwam daar de stamboom van Anneke bij en daarmee de families Wichers en Rietman. In deze volgorde komen de vier families hieronder aan bod.

In de loop van de tijd is mijn belangstelling ook wat verschoven. Het begon met namen en jaartallen van vaders kant: hoe ouder hoe beter. Later verschoof de belangstelling naar de vrouwelijke kant van de familie en nog later verschoof mijn aandacht naar de mensen achter de namen en de verhalen die erbij hoorden.

Het blijkt al spoedig dat mijn kennis van mijn voorgeslacht beperkt is, ze hebben weinig sporen nagelaten in de Nederlandse geschiedenis.



Linux als desktop alternatief voor Windows

Inmiddels draait Linux al verschillende jaren op mijn computers. Met recht computers (meervoud), want sinds de eerste Slackware distributie heb ik op iedere nieuwe computer Linux uitgeprobeerd. De ervaring leert dat met iedere volgende versie van Linux de installatie sneller en eenvoudiger is. Eigenlijk is de aanduiding Linux onvolledig, want de Linux die ik gebruik wordt verpreid in distributies. Distributies zijn verzamelingen van software verzameld en verspreid door verschillende organisaties. Die organisaties voorzien het centrale deel van de software van een installeerprogramma en voegen hun selectie van programma's toe. En zo passeerden op mijn computers: Suse (in opeenvolgende versies en inmiddels OpenSuse genoemd), RedHat (later Fedora), Ubuntu. De distributies bestaan uit - naar mijn lekeninzicht - drie lagen: de Linux kern ( inmiddels toe aan versie 2.6), het X-windows systeem, dat toegang geeft tot de grafische mogelijkheden van de computer en de windowmanager, die de verbinding maakt tussen het X-windows systeem en dat wat ik op mijn monitor zie en bureaublad wordt genoemd. Omdat de windowmanager apart functioneert is het mogelijk dezelfde Linuxkern te bedienen vanuit verschillende windowmanagers. Dat gebeurt dan ook. De hier genoemde distributies hebben alle drie de mogelijkheid om een windowmanager naar keuze te installeren. De twee belangrijkste windowmanagers zijn voor mij GNOME oorspronkelijk als standaard toegevoegd aan Fedora en Ubuntu, en KDE dat standaard aanwezig is bij OpenSuse.
De laatste tien jaar heb ik vele Linux versies geïnstalleerd, deels om uit te proberen en te vergelijken, deels omdat iedere nieuwe versie  beloftes inhield die me overtuigden dat dat de versie was die ik nodig had. Er ging zo nu en dan iets mis. Daardoor heb ik noodgedwongen ook Windows (95, 98, ME, XP, Vista) vele malen opnieuw geïnstalleerd. Wat daarbij opvalt is dat Linux niet alleen veel sneller maar ook eenvoudiger te installeren is dan de MS-Windows versies. Een typische installatie van een van de Linux versies kost ongeveer een half uur en dan is de belangrijkste software (voor kantoor, voor beeld en geluid) mee geïnstalleerd. Daartegenover MS-Windows dat na de gebruikelijke drie kwartier nog voorzien moet worden van kantoorsoftware (MS-Office, Antivirus-software, Photoshop o.i.d.)

Voordelen en bezwaren




Polling

Men zegt dat de uitgang -ing in Polling betekent zoon van. Mijn achternaam zou dus zoiets kunnen betekenen als zoon van Polle of Paul. Als ik terug ga in de rechte lijn van mijn vader (Freerk Polling) en mijn grootvader (Jacob Polling) dan vind ik voor hen nog de namen van drie generaties Polling: Jakob Polling, Teunis Polling en Jacob Harms Pollinghe voordat het spoor doodloopt. We bevinden ons dan in de omgeving van Vries omstreeks 1720. Het is duidelijk: mijn voorgeslacht komt uit Drenthe; daar komt de naam Polling (Pollinghe, Pollynck) al voor in de 15e eeuw volgens het rijksarchief in Assen. Het is geen vooraanstaande familie voor zover ik iets van ze weet: voornamelijk kleine keuterboeren. Ook in het oudste bericht uit de 15e eeuw blijkt niet dat de familie erg welvarend was. Het bericht waar het om gaat is dat twee broers Pollynck een rente vestigen op hun grond ten gunste van het klooster in Assen. Ze hadden kennelijk geld nodig.

Mijn fantasie gaat onmiddellijk aan het werk bij dat soort gegevens: een familienaam was allerminst gebruikelijk in die tijd, ze werd pas verplicht door toedoen van Napoleon, dus hoe kwam de naam Polling in Drenthe?

Naar boven




Harwig

De omstreeks 1650 in Gotha geboren geboren Johannes Herrewigh kwam in Amsterdam als onderwijzer. Het is niet duidelijk hoe hij in Vriezenveen terecht gekomen is. Wel bekend is dat hij in 1684 was geregistreerd in Vriezenveen als onderwijzer, secretaris en schout. De zoon van Johannes – Adolf Hendrik – trouwde in een belangrijke koopmansfamilie die omstreeks 1700 al handelsbetrekkingen met Rusland onderhield. De zoon en de kleinzoon van Adolf Hendrik (Nicolaas Harwig en Jan Willem Harwig) behoorden tot de notabelen in Vriezenveen. Jan Willem was secretaris en procuratiehouder in Almelo. Hij was daar benoemd door de heer van Almelo. Door de Franse revolutie kwam ook een einde aan de voorname positie van de Harwigs. In de volgende jaren vinden we Johannes Harwig – de jongste zoon van Jan Willem - als hij trouwt met Hendrika Margaretha Koning en met haar de herberg de Gouden Leeuw in Almelo begint. Derk Jan een van de jongere kinderen van Jan Willem Harwig was boer in Losser tot hij trouwde met Berendina Kelder van wie hij twee kinderen kreeg. Berendina en haar jongste zoon overleden en Derk Jan hertrouwde twee maal, maar overleefde ook die beide vrouwen en de kinderen die hij bij hen had. Uiteindelijk zou alleen zijn oudste zoon Frederik Willem hem overleven.

Naar boven




Wichers

De familie Wichers heeft lange tijd geleefd in of in de omgeving van Doetinchem. In de tijd dat de vader van Anneke - Lambertus Wichers - werd geboren maakte men nog onderscheid tussen stad en ambt Doetinchem. Lambertus werd geboren in de stad. Overigens reiken mijn gegevens niet verder dan de in 1813 geboren Lammert, grootvader van Anneke's grootvader.

Naar boven




Rietman

Ook de familie Rietman komt uit de Achterhoek, de laatste generaties uit de omgeving van Gendringen. Daarvoor was de plaats van vestiging de omgeving van Zelhem. De familie valt in mijn gegevens terug te vinden tot in het laatste kwart van de 18e eeuw. Het zijn voornamelijk namen en datums.

Naar boven